Wszyscy jesteśmy łasuchami na słodycze. Klasyczny jabłecznik czy sernik rządzi w kuchni każdej pani domu. Moment zwrotny nastąpi, gdy do kuchni wkroczy Kasztanek. Nowoczesny smakołyk, o wspaniałym wyglądzie i smaku, trafi w czuły punkt każdego entuzjasty swojskich deserów. Daj szansę tej recepturze i poczęstuj rodzinę słodkim i kremowym ciastem o ujmującej nazwie Kasztanek.
O tej porze roku świeże kasztany kupimy w sklepie ze zdrową żywnością, supermarkecie, a nawet na straganie. Można je zjeść na surowo lub ugotować czy upiec. Są w smaku lekko słodkie, więc powstaną z nich smakowite desery. Oto przepis na jeden z nich.
Jak zrobić ciasto Kasztanek? Przepis
Składniki
Spód:
100 g mąki pszennej,
3 jajka,
200 g masła,
40 g kakao,
200 g cukru brązowego
200 g gorzkiej czekolady.
Krem kasztanowy:
250 g surowych kasztanów jadalnych,
20 g cukru pudru,
50 g śmietanki 36%,
100 ml mleka,
trochę ekstraktu waniliowego,
200 g śmietany 30%.
Dodatkowo:
czekolada do dekoracji.
Wykonanie:
Kasztany dzielimy wzdłuż, przekładamy do rondelka, dodajemy chłodną wodę i gotujemy do czasu, aż zacznie bulgotać. Wtedy zmniejszamy moc ognia i gotujemy orzechy przez kwadrans. Skorupka powinna się bez problemu od nich odłączyć. Odsączamy je i obieramy, a po chwili znów umieszczamy w naczyniu. Dolewamy kremówkę 36%, mleko, a potem słodzimy i zagotowujemy. Dusimy przez 20 minut na niewielkim palniku – do miękkości. Zdejmujemy rondel z gazu, dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kasztany z dodatkami miksujemy blenderem na gładką masę.
Zimną kremówkę 30% ubijamy. Gdy będzie sztywna, etapami łączymy ją z masą kasztanową, mieszamy na jednolity krem. Wstawiamy go do chłodziarki, aby stwardniał.
Na spód: w rondelku umieszczamy masło i pokrojoną ciemną czekoladą, gotujemy na małym palniku. Czasami mieszamy, a gdy otrzymamy jednolitą masę, wyłączamy gaz i studzimy mieszaninę.
Mąkę z kakao przesiewamy. W osobnym naczyniu łączymy jajka z cukrem trzcinowym za pomocą robota. Masa musi być pulchna i gęsta. Dodajemy do niej ostudzoną czekoladę, mieszamy, a potem wsypujemy mąkę z kakao, przez chwilę ucieramy.
Powstałą masę przekładamy do okrągłej formy (23 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez 35 min. Gotowy spód wyjmujemy z urządzenia, a gdy ostygnie, smarujemy go masą kasztanową. Całą powierzchnię ozdabiamy startą na tarce czekoladą. Możemy też polać ją rozpuszczoną czekoladą.