Każdy prosi o przepis na to dziurawe ciasto. Jego smak, aromat to coś wprost nie do opisania. Jeśli lubisz szybkie wypieki to koniecznie wypróbuj tego wypieku.
To obłędne ciasto robię dwa razy w tygodniu bo jest błyskawiczne w wykonaniu i nie potrzebuje wielu składników. Sprawdź przepis i przekonaj się jakie to pyszne.
Każdy prosi o przepis na to dziurawe ciasto. Jest niezwykle smaczne
Składniki:
Ciasto:
» 3 jajka
» 100 g mąki
» 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 80 g cukru
» 1 cukier waniliowy
» 3 łyżki oleju
Syrop czekoladowy:
» 100 g cukru
» 140 g wody
» 1 łyżka kakao
» 40 g masła
Przygotowanie:
Piekarnik włącz na 180 stopni. Żółtka oddziel od białek do dwóch miseczek. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie zmiksuj na puszystą, sztywną piankę. Dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas miksuj. Wrzuć żółtka i olej, a następnie krótko zmiksuj. W miseczce wymieszaj proszek do pieczenia i dodawaj powoli do masy. Przelej do tortownicy 24 cm – z papierem do pieczenia, a następnie piecz ciasto w 180 stopniach przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj syrop czekoladowy. Do rondelka wsyp cukier, kakao, dodaj masło, a następnie wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, a potem wystudź razem z upieczonym biszkoptem.
Wydrąż niewielkie dziurki w biszkopcie, a następnie zalej go syropem czekoladowym. Smacznego!