Klasyczne placki ziemniaczane można modyfikować dowolnie. Są znane i często przyrządzane w krajach, w których jada się dużo ziemniaków. Często potrawy zaskakują nas oryginalnymi składnikami lub niecodzienną metodą wykonania. Nie inaczej jest w tym przypadku. Ziemniaczany specjał został ulepszony w bardzo prosty sposób. Wystarczyło dodać do niego 1 produkt mleczny. Dzięki temu zyskał na smaku i jest bardziej odżywczy.
Nowoczesny patent na placki ziemniaczane. Hit stołu!
Placki ziemniaczane można jeść na śniadanie, obiad i kolację, a uznaniem wśród smakoszy cieszy się zarówno odsłona na słodko, jak i wytrawna.
Poniżej zaprezentowana receptura przeistacza standardowe placki w potrawę pełną białka, a wszystko za sprawą sera. Ten ulepsza również strukturę placków – stają się one bardziej aksamitne. Wzbogacenie masy ziemniaczanej o twaróg jest popularne zwłaszcza w południowych regionach Polski.
Przepis na placki ziemniaczane z białym serem
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
2 łyżki mąki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
pieprz i sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach. Ser rozetrzyj widelcem, a cebulę posiekaj nożem. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo puść go przez praskę.
Wszystkie produkty umieść w naczyniu, wsyp mąkę i mąkę kartoflaną. Dodaj jajka, a także pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszaj.
Smaż placki na solidnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Rumiane wykładaj na talerz wyłożony papierem kuchennym. Dzięki temu będą mniej tłuste. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego.