Kokosanki to wyjątkowo smaczny deser. Dziś mamy dla was prostą recepturę na zdrowy wariant przysmaku z małym twistem. Bazą masy jest czekolada, a poza nią trzy inne produkty. W zaledwie pół godziny stworzycie lekką słodycz, którą zajadać się może każdy.
Kokosanki bez cukru i masła zdobędą pochlebne opinie wśród wszystkich fanów deserów. Podstawą – identycznie jak w przypadku oryginalnego przepisu – są wiórki kokosowe i jajka. Jednak zamiast cukru użyjemy erytrytolu. Jest to bezpieczny słodzik, który nie zawiera kalorii, natomiast miejsce tłuszczu zajmie gorzka czekolada. Jedna porcja kokosowych ciasteczek to zaledwie ok. 200 kcal. Mogą więc sięgać po nie nawet osoby na diecie.
Jak przygotować kokosanki bez cukru i masła?
Składniki na 6 porcji:
138 g wiórków kokosowych
2 duże jaja
72 g erytrytolu
42 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na temperaturę 180°C. Żółtka oddziel od białek i zacznij ucierać je ze słodzikiem. Do masy wrzuć wiórki kokosowe i dokładnie posiekaną czekoladę, a następnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, a potem powstałą pianę delikatnie połącz z resztą składników. Formuj niewielkie ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Kokosanki wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Smacznego.
Wskazówka:
Ciasteczka będą smaczniejsze, jeśli dodasz do nich odrobinę aromatu waniliowego lub migdałowego.