Korzenne ciasto marchewkowe to niezaprzeczalny hit jesiennego stołu. Ma fanów na całym świecie, a z roku na rok powstaje coraz więcej odsłon tego wypieku, z różnymi dodatkami. Orzechy włoskie pasują do niego idealnie, zresztą tak samo, jak korzenne przyprawy. Podaj na jutrzejszy deser taki wypiek i patrz, jak domownicy sięgają po dokładki. Na domowe ciasta zawsze znajdą się amatorzy, a to marchewkowe cudo ma zadatki na króla jesiennych wypieków.
Ciasto marchewkowe jest pachnące, wilgotne, a kawałki orzechów włoskich przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Jako lekki i smakowity deser do filiżanki espresso sprawdzi się popisowo. Etapy przygotowania wypieku są nad wyraz proste, co z pewnością sam potwierdzisz. Polecamy przepis.
Przepis na korzenne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki drobno startej marchewki,
1,5 szklanki mąki pszennej,
szklanka pokrojonych orzechów włoskich
4 jajka,
1 łyżka cukru wanilinowego,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Na polewę:
2 łyżki masła,
100 g serka śmietankowego,
4 łyżeczki miodu.
Wykonanie:
W głębszej misce ubijaj na pulchną masę całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym – przez ok. 3-5 min.
Do masy dodawaj powoli olej i znów mieszaj. Potem etapami przekładaj przesianą mąkę z sodą, proszkiem i solą. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika, ucieraj intensywnie na gładką masę. Odstaw robot, dodaj do ciasta orzechy i marchewkę, starannie mieszaj drewnianą łyżką.
Przełóż całość do blachy wysłanej pergaminem. Piecz w 180°C (tryb góra dół) przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Na polewę: miękkie masło miksuj, stopniowo dodawaj mascarpone i znów łącz. Na koniec osłodź polewę miodem, mieszaj i wyłóż na wierzch zimnego deseru. Rozsmaruj krem i ozdób resztą orzechów. Smacznego.