Kotlet po wiedeńsku jest rzecz jasna austriacką odmianą popularnej wersji mięsa. Jego smak jednak różni się od dobrze nam znanych przepisów, dlatego stosując się do poniższych wskazówek możemy przygotować pyszny obiad.
Składniki:
4 plastry mięsa z udźca cielęcego
2 jajka
mąka
1 szklanka bułki tartej
masło klarowane i olej
4 łyżki masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czyścimy mięso i rozbijamy je na grubość ok. 4 mm, po czym solimy i pieprzymy. Każdy z kotletów obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnie rozgrzewamy masło klarowane i olej. Mięso smażymy po kilka minut z obu stron, a przewracamy je tylko raz. Na usmażonej stronie układamy łyżkę masła. Podajemy z cytryną lub sałatką ziemniaczaną.
Idealnie pasująca do kotleta po wiedeńsku sałatka ziemniaczana również jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować ziemniaki, wytopić boczek, pokroić w kostkę ogórki kiszone i poszatkować cebulę. Do mieszamki dodajemy sól, pieprz, a także majonez lub musztardę miodową.