Kotlety makaronowe to wyśmienita alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych, albo też jajecznych. Smakują rewelacyjnie, a w dodatku przygotujesz je w 30 minut. Oto przepis.
REKLAMA
Kotlety makaronowe to idealny pomysł na szybki obiad. Nie wymagają wielu składników, smakują lepiej niż kotlety jajeczne. To wyśmienite danie, które spodoba się zwłaszcza wegetarianom. Bazuje na makaronie i warzywach, dlatego pokochają je także dzieci. Poznaj rewelacyjny przepis!
Kotlety makaronowe – pyszne i błyskawiczne
Składniki:
» 1 opakowanie makaronu z zupki chińskiej
» 2 ugotowanie ziemniaki
» 2 łyżki posiekanej papryki
» pół cebuli
» 2 łyżki groszku z puszki
» 2 łyżki ugotowanej, posiekanej marchewki
» szczypta chilli
» pół łyżeczki słodkiej papryki
» pół łyżeczki kurkumy
» sól i pieprz
» 1 jajko + bułka tarta
REKLAMA
Przygotowanie:
Makaron z zupki chińskiej ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź, następnie przełóż do miski. Ziemniaki ugotuj i rozgnieć na papkę, a potem dodaj do makaronu. Marchewkę również ugotuj i posiekaj na małe kawałki i wsyp do masy. Paprykę i cebulę posiekaj na drobne kosteczki, dodaj do miski z makaronem, marchewką i ziemniakami. Potem dodaj groszek, szczyptę chilli, słodką paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz.
Całość dobrze wymieszaj, aż masa będzie spójna. Uformuj niewielkie kotleciki, a jajko roztrzep widelcem, następnie maczaj kotleciki w jajku i bułce. Smaż je na głębszym tłuszczu na patelni, do czasu, aż się zarumienią.
REKLAMA
I gotowe! Kotlety podawaj np. z ziemniakami, frytkami i surówką. Smacznego!