Kotlety mielone bez bułki tartej, ale za to z innym pysznym dodatkiem są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Gdy podasz je z dodatkami takimi jak np. mizeria i purée ziemniaczane, cały obiad momentalnie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy.
Kotlety mielone można przyrządzić na różne świetne sposoby, a jednym z lepszych trików na soczystą wieprzowinę jest dodanie do masy mięsnej niewielkiej ilości musztardy zamiast bułki tartej i kajzerki. W efekcie potrawa wyjdzie soczystsza, mniej kaloryczna i nie będzie tak zbita. Dzięki musztardzie mięso wieprzowe ma zdecydowanie wyraźniejszy smak. Ponadto składnik ten rozpulchnia mięso, w wyniku czego kotlety stają się delikatniejsze i bardziej miękkie. Do mielonych warto dodać też zioła prowansalskie i suszony majeranek, nie zapominając także o cebuli, która jest istotnym komponentem.
Kotlety mielone z musztardą – przepis
Składniki na 4-5 porcji:
jajko
łyżka musztardy
500 g wieprzowego mięsa mielonego
pół łyżeczki suszonego majeranku
cebula
pół łyżeczki ziół prowansalskich
masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
po pół łyżeczki pieprzu i soli
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mięso mielone z pieprzem, solą, suszonymi ziołami oraz musztardą. Cebulę pozbawiamy łupiny i ścieramy na tarce, potem dorzucamy ją do pozostałych składników i starannie mieszamy. Z masy zaczynamy formować kotlety, następnie smażymy je na rozgrzanym maśle lub oleju przez kwadrans, później umieszczamy je na moment na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.