Kotlety mielone z mięsa indyka to wersja polecana szczególnie dla osób będących na diecie. Są nieco chudsze od tych z wieprzowiny, lecz tak samo pyszne. Poza tym robi się je szybko i łatwo. Jak przyrządzić kotlety mielone z indyka? Wypróbuj nasz przepis.
Kotlety mielone z indyka – klasyk polskiej kuchni
Kotlety z indyka przyrządza się w taki sam sposób, jak kotlety wieprzowe. Jednak w tym przepisie można wykorzystać więcej rozmaitych przypraw, ponieważ indyk ma bardziej delikatny i neutralny smak. Mimo to większość osób stawia na klasyczny zestaw – pieprz, sól i czosnek.
Podstawą kotletów jest świeże mięso, które powinno pochodzić z dobrego źródła. Można użyć mięsa z uda lub piersi. Kluczowe są także przyprawy. Zwolennicy klasyków wybiorą miks wspominany wyżej, a inni mogą pokombinować z przyprawami i zrobić kotlety w smakowitym słodko-słonym sosie teriyaki.
Kotlety mielone z indyka – przepis
Składniki:
jajko
500 g mielonego mięsa z indyka
cebula
trochę mleka do namoczenia bułki
czerstwa bułka (najlepiej kawałek chałki)
pieprz i sól
olej do smażenia
bułka tarta do obsypania
Dodatkowe przyprawy w wersji teriyaki:
2 łyżki płynnego miodu bądź syropu klonowego
5 łyżek jasnego sosu sojowego (zamiast soli)
2 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny)
Przygotowanie:
Namocz bułkę w mleku. W naczyniu połącz mielone mięso, odciśnięte z nadmiaru płynu pieczywo, pokrojoną cebulę, jajko i przyprawy (w wersji teriyaki bądź tradycyjnej). Zacznij wyrabiać masę dłonią, a potem twórz z niej kotlety. Panieruj je w bułce tartej i układaj na rozgrzanym tłuszczu – smaż po kilka minut z każdej strony.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kotlety z indyka zamienić na mielone klopsy. Te ze standardowym zestawem przypraw zalej wywarem i dodaj koperek. Gotuj kilkanaście minut, a na końcu wlej śmietankę. Klopsiki mielone z przyprawami teriyaki również zalej bulionem i gotuj 15-20 minut. Potem dodaj odrobinę oleju sezamowego, syrop klonowy i sos sojowy. Wszystko dopraw szczyptą chili i posyp prażonym sezamem.