Kotlety mielone z masłem orzechowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych wersji, bo z dodatkiem masła orzechowego. Przepis Karola Okrasy smakuje rewelacyjnie, to idealna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Sprawdź przepis!
Proste i szybkie w wykonaniu oraz niesamowicie smaczne. Dodatek masła orzechowego sprawia, że są aromatyczne, bardzo oryginalne w smaku i mięciutkie. Najlepiej smakują podane ze szparagami i sosem orzechowym. To świetny pomysł na obiad i alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Lubisz eksperymentować w kuchni i urozmaicać klasyczne dania? Wypróbuj przepisu Karola Okrasy na kotlety mielone z masłem orzechowym, podane ze szparagami. Palce lizać!
Kotlety mielone z masłem orzechowym według przepisu Karola Okrasy
Składniki:
» 1 – 2 cebula
» 1 pęczek zielonych szparagów
» 3 łyżki masła
» 1 pęczek świeżej kolendry
» 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
» 150 suszonej żurawiny
» 2 duże łyżki masła orzechowego
» płaska łyżeczka mielonego cynamonu
» łyżeczka miodu
» 1 cytryna
» sól, grubo mielony pieprz, olej
» folia aluminiowa
Przygotowanie:
⇒ Karol Okrasa w przepisie korzysta ze szpadek i charakterystycznego kształtu kotletów – wyglądają jak paluchy. Ale w domu, możemy po prostu uformować zwykłe okrągłe kotlety, jeśli akurat takie wolimy.
⇒ Kotlety wykonywane były przez Okrasę na świeżym powietrzu, na grillu z ogniska, ale w domowych warunkach można zastąpić go patelnią lub opiekaczem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę podsmażaj bardzo powoli, do momentu aż cebulka będzie przypominała „skwarki” koloru bursztynowego. Odstaw do wystudzenia.
Stwardniałe końcówki szparagów odetnij, a następnie ułóż je na podwójnie albo potrójnie złożonej folii aluminiowej. Na wierzchu połóż masło, a potem skrop olejem z cebuli, solą, pieprzem i listkami świeżej kolendry. Bardzo szczelnie zawiń i włóż do piekarnika z funkcją grill, jeśli posiadasz i opiekaj przez 5 – 7 minut, od czasu do czasu obracaj.
Mielone mięso przełóż do miski dodaj pieprz, posiekaną suszoną żurawinę, łyżkę masła orzechowego, a następnie dokładnie wymieszaj, a potem wyrób mięso na jednolitą masę. Aby mięso stężało, włóż je na godzinę do lodówki. Uformuj je na dowolny kształt.
Nagrzej patelnie, wcześniej wlej trochę oleju, następnie smaż z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone.
Przygotuj sos orzechowy: do miski wsyp łyżkę masła orzechowego, łyżkę musztardy Dijon, miód, sok z cytryny i olej z cebulką. Pomieszaj trzepaczką, możesz rozrzedzić sos wodą do odpowiedniej konsystencji.
Kotlety podawaj z sosem i szparagami posypanymi listkami świeżej kolendry. Smacznego!
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste, a nie twarde? Przeczytaj tutaj!