REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety papieskie - przepis. Nieważne ile zrobisz, i tak zabraknie

Kotlety papieskie – przepis. Nieważne ile zrobisz, i tak zabraknie

kotlety papieskie
fot. screen Youtube / @OleseaSlavinski

Kotlety papieskie to wspaniały przepis na domowy obiad. Ich podstawą nie jest mięso wieprzowe czy wołowe, tylko kurczak. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych czy filetów mięsnych w panierce. W każdym kęsie dużo się dzieje, a cała kompozycja jest tak szlachetna i pyszna, że klasyczne schabowe na razie odstawisz na margines.

REKLAMA

Kotlety papieskie to świeże spojrzenie na tradycyjną potrawę. Są wyśmienite i nie ociekają tłuszczem. W samym mięsie jest go niewiele, a większość pochodzi z patelni. Potrawa jest soczysta i zarazem lekka. Kotlety papieskie to pomysł na obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety papieskie

Składniki:
» 400 g startego sera żółtego,
» 2 piersi z kurczaka lub indyka,
» 6 jajek,
» 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
» 6 łyżek majonezu,
» pieprz i sól do smaku,
» cebula,
» olej do smażenia.

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do naczynia, łączymy z przyprawami, mąką i majonezem, miksujemy na masę bez grudek.

Siekamy cebulę i lekko szklimy na patelni. Możemy urozmaicić nasze kotlety o ulubione dodatki, np. pokrojone pieczarki. Teraz jest dobry moment, by wrzuć je na patelnię.

REKLAMA

Do naczynia z mieszanką mączno-jajeczną przekładamy żółty ser i podduszoną cebulę, mieszamy.

Mięso drobiowe kroimy w kosteczkę albo mielimy w maszynce, a potem wrzucamy do przyrządzonej masy i znów łączymy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Lepimy z masy kotlety, a następnie smażymy je z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Powinny być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Kotlety papieskie wykładamy talerz i podajemy w towarzystwie dowolnej sałatki i ziemniaków.

REKLAMA

Czytaj też: Obłędne kopytka z kaszy gryczanej. Przepis, po który warto sięgnąć

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA