REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety schabowe po lubelsku. Mają sekretną panierkę - przepis

Kotlety schabowe po lubelsku. Mają sekretną panierkę – przepis

kotlet schabowy
fot. screen Youtube / Mashed

Chyba każdy zna smak klasycznych kotletów schabowych. A czym wyróżniają się schabowe po lubelsku? W porównaniu z tradycyjnymi są bardziej delikatne, a tajemnicą ich smaku jest panierka, która składa się nie z tartej bułki, a z mąki i sporej ilości jajka. Poznaj przepis na cudowne kotlety po lubelsku.

REKLAMA

Pospolity „schaboszczak” to roztłuczone plastry mięsa, posypane przyprawami jak pieprz i sól, obtoczone w mące, jajku oraz bułce tartej. Podczas smażenia skórka kotletów staje się chrupiąca, natomiast wewnątrz pozostają soczyste. Na Lubelszczyźnie dokonano jednak drobnych modyfikacji składu samej panierki, przez co nie jest już ona tak chrupiąca. Nie jest to jednak wada – taki kotlet w panierce bez bułki tartej jest mniej kaloryczny, bo zazwyczaj to właśnie ona chłonie najwięcej tłuszczu. Schabowe po lubelsku mają też bardziej delikatny smak.

Jak przygotować kotlety schabowe po lubelsku?

Składniki:
4 jajka
4 plastry schabu środkowego
mąka gryczana do obtoczenia
olej do smażenia
pieprz, sól

Sposób wykonania:
Na początku płuczemy plastry mięsa, osuszamy je papierowym ręcznikiem, a na końcu równomiernie rozbijamy za pomocą tłuczka, posypujemy je pieprzem oraz solą. Odstawiamy na 60 minut w chłodne miejsce. Potem jajka wybijamy do głębszego talerza, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju. Kawałki schabu obtaczamy w mące gryczanej, a później w sporej ilości jajka. Umieszczamy je na patelni i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.

REKLAMA

Wskazówka:
Jeżeli zostanie wam jajko, możecie nim zalać smażące się na patelni kotlety, uzyskacie w ten sposób grubszą panierkę, a przy okazji nic się nie zmarnuje.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety schabowe w piwnej marynacie oraz na schab po dziekańsku.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA