Wypróbuj niezwykły przepis na kotlety z ziemniaków i ryżu. W przypadku gołąbków połączenie jest podobne – przecież jemy je z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jednak dziś mamy dla Was coś zupełnie innego. Bezmięsne kotlety wspaniale sprawdzą się jako pyszny i szybki obiad.
Kotlety z ziemniaków i ryżu – dlaczego warto je przyrządzić?
Niewykluczone, że z taką odsłoną potrawy macie do czynienia po raz pierwszy. Ale możemy Wam zagwarantować, że warto stworzyć takie kotleciki z wielu powodów.
To świetny sposób na zużycie wczorajszych kartofli bądź ryżu. Będziecie potrzebować wyłącznie takich składników, które na pewno macie w swojej kuchennej szafce. Specjał z ziemniaków i ryżu to łatwa w wykonaniu potrawa, która zachwyci Was smakiem. To bezmięsne danie warto wzbogacić o sos grzybowy. Obiad podany w takim stylu oczaruje całą Waszą rodzinę.
Jak przygotować pyszne kotlety z ziemniaków i ryżu?
Składniki:
jajko
szklanka ryżu
2 małe ziemniaki
cebula
marchewka
oregano
pieprz
sól
grzyby
300 ml śmietany
łyżka mąki
łyżka masła
Przygotowanie:
Na początku starannie płuczemy ryż w durszlaku. Potem przekładamy ziarna do gotującej się wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy 20 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, przekrawamy je na cztery części i gotujemy, aż zmiękną. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej na patelni oliwie. Ugotowane kartofle tłuczemy. Do cebuli na patelni wrzucamy startą marchewkę i krótko podsmażamy. Ziemniaki i ugotowany ryż łączymy ze sobą, dorzucamy marchewkę i cebulę. Dodajemy jajko, doprawiamy oregano, pieprzem i solą.
Wszystko dokładnie mieszamy i z otrzymanej masy zaczynamy formować kotlety. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron, a później wykładamy kotlety na ręcznik papierowy.
Teraz przyrządzamy sos grzybowy. Pokrojone w kostkę grzyby podsmażamy na łyżce masła. Jak tylko woda odparuje, dolewamy śmietankę i przyprawiamy. Sos podajemy wraz z kotletami. Smacznego.
Czytaj też: Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler. Dodaj ten składnik