REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety z ziemniaków i ryżu - szybki przepis. Są bardzo smaczne

Kotlety z ziemniaków i ryżu – szybki przepis. Są bardzo smaczne

kotlety z ziemniaków
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Wypróbuj niezwykły przepis na kotlety z ziemniaków i ryżu. W przypadku gołąbków połączenie jest podobne – przecież jemy je z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jednak dziś mamy dla Was coś zupełnie innego. Bezmięsne kotlety wspaniale sprawdzą się jako pyszny i szybki obiad.

REKLAMA

Kotlety z ziemniaków i ryżu – dlaczego warto je przyrządzić?

Niewykluczone, że z taką odsłoną potrawy macie do czynienia po raz pierwszy. Ale możemy Wam zagwarantować, że warto stworzyć takie kotleciki z wielu powodów.

To świetny sposób na zużycie wczorajszych kartofli bądź ryżu. Będziecie potrzebować wyłącznie takich składników, które na pewno macie w swojej kuchennej szafce. Specjał z ziemniaków i ryżu to łatwa w wykonaniu potrawa, która zachwyci Was smakiem. To bezmięsne danie warto wzbogacić o sos grzybowy. Obiad podany w takim stylu oczaruje całą Waszą rodzinę.

Jak przygotować pyszne kotlety z ziemniaków i ryżu?

Składniki:
jajko
szklanka ryżu
2 małe ziemniaki
cebula
marchewka
oregano
pieprz
sól
grzyby
300 ml śmietany
łyżka mąki
łyżka masła

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku starannie płuczemy ryż w durszlaku. Potem przekładamy ziarna do gotującej się wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy 20 minut.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, przekrawamy je na cztery części i gotujemy, aż zmiękną. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej na patelni oliwie. Ugotowane kartofle tłuczemy. Do cebuli na patelni wrzucamy startą marchewkę i krótko podsmażamy. Ziemniaki i ugotowany ryż łączymy ze sobą, dorzucamy marchewkę i cebulę. Dodajemy jajko, doprawiamy oregano, pieprzem i solą.

Wszystko dokładnie mieszamy i z otrzymanej masy zaczynamy formować kotlety. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron, a później wykładamy kotlety na ręcznik papierowy.

REKLAMA



Teraz przyrządzamy sos grzybowy. Pokrojone w kostkę grzyby podsmażamy na łyżce masła. Jak tylko woda odparuje, dolewamy śmietankę i przyprawiamy. Sos podajemy wraz z kotletami. Smacznego.

Czytaj też: Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler. Dodaj ten składnik

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA