Na desery w pucharkach czekają wszyscy uczestnicy przyjęcia. Wydają się nawet bardziej interesujące niż ciasta, a nawet torty. Bosko wyglądają, świetnie smakują i na pewno uradują każdego miłośnika słodyczy. Musy owocowe, kolorowe galaretki, a nawet pianki mleczne mają olbrzymią konkurencję. Domowy krem kawowy jest tak pyszny, że można jeść go kilka razy dziennie. Polecamy ten super łatwy przepis na elegancki smakołyk.
Do zrobienia deseru kawowego w pucharku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Możesz je zliczyć na palcach jednej ręki, bo jest ich zaledwie pięć! Nie musisz mieć miksera czy piekarnika. Wystarczą jakieś wolne naczynia, łyżka i lodówka. Dzisiejsza receptura z pewnością urozmaici twój słodki jadłospis. Krem najlepiej smakuje lekko schłodzony.
To małe co nieco zaintryguje wyglądem, aromatem i smakiem wszystkich łasuchów. Możesz krem zaserwować na każdą okazję lub na co dzień, gdy marzy ci się „mała czarna” w smakowitszej wersji.
Przepis na krem kawowy z czekoladą
Lista składników:
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
czekolada
Wykonanie:
Na dnie każdego pucharka umieść pokruszoną czekoladę, ale trochę odłóż, bo przyda się do dekoracji wierzchu.
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach mleka. Resztę nabiału osłodź i dodaj do niego kawę, a także żelatynę z mlekiem. Mieszaj do masę momentu, aż żelatyna się zupełnie roztopi. Ostudź.
Gotowy krem przekładaj do szklanych, przezroczystych naczynek. Posyp z wierzchu kawałkami czekolady i wstaw do lodówki. Deser podawaj lekko schłodzony. Smacznego.