Tradycyjny polski sernik w porównaniu z sernikiem baskijskim nie jest tak puszysty i kremowy. Jego wnętrze zachwyca delikatnością, a zewnętrzna część odznacza się przyjemnie spieczoną warstewką. Niżej znajdziecie przepis na ten popisowy specjał.
Prosty sposób na wymarzony deser
Sernik baskijski to deser rodem z Hiszpanii. Za sprawą swego cudownego kremowego wnętrza i mocno przypieczonej skórki, zdobył uznanie na całym świecie. Mało tego, jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Z tą recepturą poradzą sobie nawet osoby, które nie mają doświadczenia kulinarnego.
Jak przygotować sernik baskijski?
Składniki:
200 g cukru
250 g serka mascarpone
6 jajek
750 g serka philadelphia
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka soli
400 ml śmietany 36%
Sposób wykonania:
Wrzucamy serki mascarpone i philadelphia do większej miski, dodajemy do nich cukier wanilinowy, zwykły cukier i sól. Ucieramy składniki na aksamitną i dobrze napowietrzoną masę. Zmniejszamy obroty robota i powoli dodajemy do masy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Pod koniec ucierania wlewamy śmietankę i powtórnie mieszamy ciasto mikserem.
Formę (średnica 24 cm) wykładamy specjalnym papierem i wlewamy do niej przyrządzoną masę serową. Piekarnik nastawiamy na 220°C (bez termoobiegu). Wkładamy ciasto do pieca na 40 minut, powinno się zarumienić. Potem zostawiamy je w urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami na godzinę. Wyjmujemy deser i odstawiamy do wystudzenia. Zimną formę umieszczamy w chłodziarce na całą noc. Kolejnego dnia sernik baskijski można już jeść. Smacznego.