Kremowy sos pieczarkowy

Kremowy sos pieczarkowy idealnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi czy krokietami ziemniaczanymi. To szybki i prosty obiad w kilka minut. Jest składnik, który sprawia, że sos jest przepyszny i rozpływa się w ustach. Warto go dodać.

Jak zrobić pyszny i kremowy sos pieczarkowy? Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, który w dodatku wszyscy znają. Poznaj rewelacyjny przepis.

Kremowy sos pieczarkowy – dodaj ten 1 składnik, a jego smak cię zachwyci

Mało kto wie, że wystarczy dodać do sosu odrobinę serka mascarpone, aby podkreślić i wydobyć kremowy smak. Dzięki temu sos pieczarkowy będzie obłędny i przepyszny! Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

» 1 cebula
» ząbek czosnku
» 300 g pieczarek
» 1/3 szklanki śmietanki 30%
1,5 łyżki serka mascarpone
» 1 łyżka masła
» sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni na średnim ogniu z odrobiną oleju, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki umyj, a potem pokrój je w plastry i wsyp do smażącej cebuli. Wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut, aż pieczarki wyparują wodę, a potem dopraw solą i pieprzem.

Wlej śmietankę 30%, dodaj masło i chwilę podsmażaj. Na koniec dodaj serek mascarpone. Gotowy sos podawaj z krokietami ziemniaczanymi lub polędwiczkami wieprzowymi, schabem. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę