Nie musisz szukać okazji, by przygotować krokiety. Te często goszczą w naszych kuchniach w święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować ich nawet jutro. Krokiety w złocistej panierce z ekstra farszem wyglądają i pachną obłędnie, więc nawet nie będziesz musiał wołać rodziny na obiad. Wszyscy błyskawicznie zlecą się do kuchni, gdy tylko poczują niesamowity zapach w całym domu. A gdy powiesz im, że przyrządziłeś krokiety folwarczne i dodatkowo sos czosnkowy, z pewnością nałożą sobie podwójną porcję.
W święta na naszych stołach zwykle rządzą krokiety nadziewane kapustą z grzybami. Do tego czasu możemy z przyjemnością raczyć się innymi wersjami krokietów np. folwarczną. Soczyste, wyraziste w smaku nadzienie składa się z mięsa, cukinii, cebuli, czosnku i przypraw. Najlepsze, że możesz użyć praktycznie każdego rodzaju mięsa (np. z kurczaka, wieprzowego, wołowego, a nawet mięsa z wczorajszego rosołu). Krokiety na bank się udadzą, ale nie zapomnij o dodatkach i panierce. Krokiety przed smażeniem maczaj w cieście naleśnikowym i bułce tartej, a potem smaż na patelni. To danie nie ma sobie równych.
Prosty przepis na krokiety folwarczne
Składniki:
6 naleśników (+ trochę ciasta naleśnikowego bez cukru do panierowania),
1 szklanka bułki tartej.
Nadzienie:
1 nieduża cukinia,
pieczone bądź gotowane mięso,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
1 cebula,
ostra i słodka papryka w proszku,
pieprz i sól do smaku,
oregano,
gałka muszkatołowa.
Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Zaczynamy od rozdrobnienia mięsa: możemy je zmielić albo drobno pokroić. Cukinię kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z cebulą, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy jarzyny oraz mięso i podsmażamy.
Dodajemy pieprz, sól i resztę przypraw do smaku.
Układamy na naleśniku trochę farszu i zawijamy, tworząc krokieta. Tak samo traktujemy pozostałe placki i nadzienie.
Każdą sztuką najpierw obtaczamy w cieście naleśnikowym, a potem w bułce tartej.
Układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Wykładamy krokiety na talerz z papierowym ręcznikiem. Gdy już oddadzą nadmiar oleju, umieszczamy je na talerzu i podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego (łączymy 100 g majonezu, 100 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pieprz i zioła do smaku, opcjonalnie sól). Smacznego.