Sezon na truskawki w pełni. Jeżeli już ich spróbowaliście i macie je w domu, możecie przygotować z nich coś naprawdę wyjątkowego. Co powiecie na wyśmienitą tartę z truskawkami od Ani Starmach? Owoce wraz z kremem waniliowym i kruchym ciastem będą smakować obłędnie.
Truskawki to uniwersalne owoce, które świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach. Można przyrządzić z nich kompot, koktajl oraz połączyć z szampanem. Znakomicie smakują też jedzone samodzielnie lub z dodatkiem śmietany i cukru. Jeśli zaopatrzyliście się już w pierwsze sezonowe owoce i nie macie pomysłu, co z nich przygotować, wypróbujcie letnią recepturę Ani Starmach na tartę. Mistrzyni kuchni deklaruje, że „to absolutny hit na każdym stole”.
Przepis Ani Starmach na tartę z truskawkami
Składniki:
500 ml mleka
200 g mąki
łyżka zimnej wody
łyżka cukru
500 g świeżych truskawek
jajko
2 budynie waniliowe
120 g masła
świeża mięta
laska wanilii
Przygotowanie:
Cukier, mąkę, wodę, jajko i masło mieszamy i z powstałej masy tworzymy kulę. Wkładamy ją do lodówki na minimum 30 minut. Później ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na tartę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na papier wysypujemy obciążenie, np. fasolę. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C i pieczemy spód przez kwadrans. Potem zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy około 25-30 minut. Ciasto powinno nabrać pięknego, złotego koloru. Budynie przyrządzamy według instrukcji na saszetce. Laskę wanilii rozcinamy, a aromatyczne ziarenka dodajemy do ugotowanego budyniu. Przestudzone ciasto smarujemy przyrządzonym kremem. Kroimy truskawki i rozkładamy na cieście, ozdabiamy deser listkami mięty. Smacznego.