ciasteczka z maszynki
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl

Kruche ciasteczka z dodatkiem skwarek były hitem PRL-u. Domowe łakocie z kilku przystępnych produktów zachwycały wyjątkowym smakiem i cudowną kruchością, właśnie dzięki skwarkom. Zróbcie rodzinie miły prezent i przyrządźcie kultowy deser. Wszyscy będą nim zachwyceni.

Wiele przepisów na smakołyki z PRL-u przetrwało do dzisiaj. Słynny blok czekoladowy, piszinger, galaretkowiec czy kruche ciastka ze skwarkami obecnie też cieszą się ogromnym uznaniem. Kruche ciasteczka to bajecznie pyszny i błyskawiczny deser dla całej rodziny.

Ciastka przygotowuje się w maszynce wyposażonej w specjalną nakładkę do formowania ciastek. Jeśli nie macie maszynki, wyrobione ciasto rozwałkujcie, a potem i pokrójcie w paseczki przy użyciu radełka, otrzymacie wówczas zbliżony kształt przysmaku. Wszystkie składniki na ciasteczka, a więc cukier, słoninę, mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, sól i jajka wymieszajcie, a następnie wyrabiajcie rękoma przez kilka minut, aby ciasto było sprężyste. Włóżcie je do lodówki na 30 minut, a potem formujcie z niego ciastka.

Przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
30 dag skwarków wytopionych z kawałka słoniny
4 żółtka
12 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
szczypta soli

Wykonanie:
Skwarki mielimy dwa razy w maszynce do mięsa, wrzucamy do naczynia. Dodajemy żółtka, cukier, miękką margarynę (lub masło), mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i trochę soli. Zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma do momentu, aż wszystkie produkty idealnie się połączą. Z masy tworzymy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Ciastka formujemy w maszynce do mięsa, używając specjalnej końcówki do ciastek. Łakocie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę