Jeśli przygotujesz kukurydzę w odpowiedni sposób, wtedy wydobędziesz z niej najlepszy smak. Ta w postaci gotowanej potrafi być naprawdę pyszna. Może być zarówno samodzielną przekąską, jak i lekką kolacją. Zatem, jak należy ją przyrządzić, żeby wydobyć z niej cały smak? Okazuje się, że najlepszym pomysłem będzie ugotowanie jej w wodzie z dodatkiem mleka. Zdradzamy łatwy patent na tę fantastyczną potrawę.
Sposób na wyborną kukurydzę
Gotowana kukurydza z dodatkiem masła i soli to przepyszne danie, które sprawdzi się idealnie na coraz dłuższe wieczory. Jej przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Z zaledwie kilku składników wyczarujemy smaczną przekąskę. Jak się za nią zabrać?
Gotowana kukurydza – przepis
Składniki:
mleko (pół szklanki na 1 litr wody)
świeża kolba kukurydzy
pół łyżeczki cukru na 1 litr wody
sól
masło
Przygotowanie:
Pozbawioną liści i włosków kolbę kukurydzy starannie wyszoruj. W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem mleka i cukru, a potem wrzuć do niego kukurydzę – gotuj ją około 15-20 minut (im kolba jest większa, tym samym wymaga dłuższego gotowania). Warzywo o średniej wielkości wystarczy gotować przez około 18 minut. Kolbę kukurydzy podawaj z dodatkiem masła i oprósz ją niewielką ilością soli do smaku.