Kurczak pieczony z warzywami to proste w wykonaniu i kapitalnie doprawione danie obiadowe, które smakiem i soczystością przebije nawet kultowego kotleta schabowego. Taka potrawa ma bardzo apetyczny wygląd, więc zwrócą na nią uwagę nawet niejadki. Polecamy wam ten przepis – wypróbujcie, a nie pożałujecie.
Jeśli szukacie łatwej receptury na pożywny posiłek dla kilku osób, polecamy pieczonego kurczaka, który z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Mięso i warzywa przyrządza się bardzo szybko – wystarczy oczyścić produkty, doprawić i piec przez wystarczającą ilość czasu. Podczas gdy specjał będzie w piekarniku, wy możecie nastawić kaszę lub ziemniaki. W podobny sposób możecie też upiec całego kurczaka. Wtedy jarzyny umieśćcie we wnętrzu tuszki. Pamiętajcie, aby wtedy nieco wydłużyć czas pieczenia.
Jak przygotować kurczaka pieczonego z warzywami?
Składniki:
200 g dyni, 1 duża marchew albo 1 średni batat
6 udek kurczaka
2 cebule czerwone
1 nieduża cukinia
3 kolorowe papryki
4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
5 łyżek oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Oczyść i osusz udka kurczaka. Następnie włóż je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i dopraw przyprawami, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obierz z zewnętrznej łupiny i pokrój w ósemki. Marchewkę wyszoruj i pokrój w słupki, możesz ją wcześniej obrać. Paprykę opłucz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w talarki. Warzywa wrzuć do kurczaka i polej oliwą, wymieszaj. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę. Potem zdejmij pokrywę i piecz mięso jeszcze 10 minut, aby dobrze się zrumieniło.
Wskazówka
Jeżeli zamiast marchewki używasz batata lub dyni, nie zapomnij ich obrać. Dyni Hokkaido nie musisz pozbawiać skórki – jest jadalna, wystarczy, że starannie ją wyszorujesz.