Kurczak po węgiersku to idealna propozycja na wykwintny obiad w domu. Smakiem zadowoli każde podniebienie, kurczak jest soczysty i niezwykle aromatyczny.
Kurczak po węgiersku to popularne danie kuchni węgierskiej. Proste w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku. Idealne na niedzielny obiad. Poznaj przepis poniżej.
Kurczak po węgiersku – pyszne i proste danie na obiad. Przepis
Składniki:
» 4 udka z kurczaka
» 2 cebule
» 1 papryka żółta
» 2 ząbki czosnku
» 2 łyżki papryki słodkiej
» 1/2 szklanki bulionu drobiowego
» 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
» 2 łyżki mąki
» 2 łyżki masła
» sól i pieprz do smaku
» natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebule, paprykę i czosnek posiekaj na drobne kawałki, następnie podsmaż na małym ogniu. Dodaj udka kurczaka i podsmażaj je przez kilka minut na złoty kolor. Dodaj paprykę słodką i mąkę, następnie mieszaj, aż kurczak będzie dobrze pokryty przyprawami.
Wlej bulion, a następnie zagotuj i zmniejsz od razu ogień. Przykryj pokrywką i gotuj przez 40 minut do miękkości. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z ziemniakami, surówką i natką pietruszki. Smacznego!
Sprawdź też przepis na puszyste ciasto czekoladowe w kilka minut. Pisaliśmy o tym tutaj.