Indyjska kuchnia ma wielu zwolenników na całym świecie, również w Polsce. To niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie możemy przygotować w bardzo prosty sposób, który przedstawiono poniżej.
Składniki na marynatę do kurczaka:
1 kg piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
200 g gęstego jogurtu
1 łyżeczka imbiru startego na tarce
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chilli
pół łyżeczki kurkumy
sok z połówki cytryny
sól
1 łyżeczka garam masala
Składniki na sos tikka masala:
2 łyżki masła
1 łyżka pasty z czosnku oraz imbiru
1 cebula
400 ml passaty pomidorowej
400 ml sosu curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
świeża kolendra
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kozieradki suszonej
200 ml śmietany
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
woda
sok z połówki cytryny
pieprz
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, a potem kroimy ją w grubszą kostkę. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i nacieramy nią kawałki mięsa. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Potem nadziewamy je na patyczki i grillujemy lub smażymy na patelni.
W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy sos tikka masala. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym smażymy ją na rozgrzanym maśle z dodatkiem pasty z czosnku i imbiru. Potem dodajemy wszystkie przyprawy w proszku i podsmażamy przez 30 sekund. Następnie dodajemy passatę pomidorową i sos curry, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos pasta garam masala, liście kozieradki, śmietanę, mielone migdały i kokosa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec do sosu dodajemy przygotowane wcześniej kawałki kurczaka i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą.