Kurczak w chrupiącej panierce to pyszne danie, które błyskawicznie przygotujesz. Jest niesamowicie soczysty, pyszny w smaku, a przede wszystkim obłędnie chrupiący. Jak zrobić panierkę idealną? Oto przepis!
To właśnie dzięki idealnie chrupiącej panierce tak bardzo uwielbiamy mięso z kurczaka. Ona nadaje charakteru i pysznego smaku, dlatego warto jest znaleźć tę, która najbardziej chrupie i koniecznie zapisać przepis!
Kurczak w chrupiącej panierce – obłędnie soczysty i smaczny. Przepis
Składniki:
» 1-2 piersi z kurczaka
» sól i pieprz do smaku
» czosnek granulowany do smaku
Panierka:
» 1 jajko + 2 łyżki mąki
» 1\4 szklanki mleka
» poł łyżeczki soli
» 1/4 łyżeczki pieprzu
» kilka kropli przyprawy maggi
» 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
Dodatkowo: 1,5 szklanki mąki
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyj dokładnie i osusz, następnie pokrój na niewielkie paski. Przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Do drugiej miski dodaj jajko, 2 łyżki mąki, mleko, przyprawę maggi, słodką paprykę i kurkumę. Całość zmiksuj, aż nie będzie grudek, następnie dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj.
Do garnka wlej dużą ilość oleju rzepakowego, a potem do większej miski wsyp 1,5 szklanki mąki, sól, pieprz szczyptę kurkumy. Dobrze obtoczoną w cieście pierś z kurczaka wrzucaj do mąki i potrząsaj miską, aż kawałek kurczaka idealnie się pokryje mąką. Smaż na głębokim tłuszczu przez kilka minut i gotowe!
Podawaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką!