Ciasto z czerwoną porzeczką to przysmak, którego nie może zabraknąć podczas spotkania z przyjaciółmi czy w trakcie grilla. Smak deseru jest obłędny, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Dziś prezentujemy przepis na ciasto z czerwoną porzeczką. Równie dobrze, zamiast porzeczek możesz użyć truskawek – wszystko zależy od Twojego gustu.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki:
cukier puder
200 g masła
300 g czerwonej porzeczki
szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3-4 jajka
pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, odpowiednio wcześniej wyjmij wszystkie składniki z lodówki – muszą mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj ją łyżką masła. Umyj czerwone porzeczki, usuń z nich szypułki, a na końcu dokładnie osusz. Aby przyrządzić ciasto, ubij jajka z cukrem na gładki i puszysty krem. Użyj 3 dużych jajek lub 4 mniejszych. Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę i zacznij ją miksować na wolnych obrotach do chwili, aż składniki się połączą.
Ciasto umieść w przygotowanej blaszce i wyłóż na nie równomiernie czerwone porzeczki. Wstaw smakołyk do pieca nagrzanego do 180°C na około 50-60 minut. Porzeczkowe ciasto powinno się lekko zarumienić. Gdy całkiem przestygnie, oprósz je cukrem pudrem.