REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŁączę 4 składniki i wnet mam obłędny krem cytrynowy. Rodzina zachwycona

Łączę 4 składniki i wnet mam obłędny krem cytrynowy. Rodzina zachwycona

krem cytrynowy
fot. screen Youtube / BestesEssenhier

Zaskocz swoich domowników słodkim kremem w pucharku, a z pewnością spałaszują go w kilka chwil i to do ostatniej łyżeczki. Cytrynową rozkosz przygotujesz z rozmachem, a potem wystarczy przełożyć ją do naczynek i obdzielić bliskich. Chętnych na dokładkę na pewno nie zabraknie. Składniki podane w recepturze z dużym prawdopodobieństwem masz już w domu, więc od razu możesz zabrać się do roboty. Sukces masz jak w banku. Wypróbuj przepis na krem cytrynowy. Zaserwowany w krystalicznych pucharkach albo wysokich szklankach wygląda olśniewająco.

REKLAMA

Krem cytrynowy powstaje z kilku składników. Oczywiście najważniejszy z nich to cytryna, ale poza nią w skład deseru wchodzą także: cukier puder, żółtka i masło. Dodatkowo przysmak można uatrakcyjnić, kładąc na wierzchu kolorowe owoce i listki mięty. A jeśli chcesz naprawdę zgrzeszyć, możesz dodać trochę bitej śmietany w spreju. Obok takiej kompozycji nie sposób przejść obojętnie.

Sposób wykonania jest dziecinnie prosty, a dzięki starannemu podawaniu krem przeistacza się w deser, o jakim wiele osób marzy. Skradnie serca zarówno najmłodszych łasuchów, jak i tych nieco starszych. Zapraszamy do zrobienia efektownego kremu cytrynowego według tej receptury.

Przepis na krem cytrynowy, który rozpływa się w ustach

Składniki:
» 4 i 1/2 cytryny,
» 200 g masła,
» 150 g cukru pudru,
» 6 żółtek,
» owoce do dekoracji (np. borówki amerykańskie),
» gałązka mięty.

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z 4 cytryn. W misce umieszczamy żółtka, cukier puder oraz sok z cytryn, wszystko podgrzewamy. Dorzucamy częściowo pokrojone masło i nieustannie mieszamy. Gotujemy składniki do momentu, aż powstaną bąbelki, a krem zacznie jaśnieć i stanie się gęsty. W tym momencie deser przekładamy do eleganckich pucharków i ozdabiamy owocami i miętą według upodobań. Nadmiar kremu cytrynowego przekładamy do wyparzonego słoika i wkładamy do chłodziarki. Postoi maksymalnie 14 dni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA