Lasagne Bolognese to rodzaj włoskiej zapiekanki. Składa się z makaronu, mięsa z sosem bolońskim oraz sosem beszamelowym. Jest wyśmienita w smaku, warto ją przygotować na obiad lub też kolację. Poznaj przepis!
To włoskie danie smakuje obłędnie, sprawdzi się na wiele różnych okazji – impreza ze znajomymi czy też obiad z rodzicami. Jak ją szybko przygotować? Poznaj rewelacyjny i błyskawiczny przepis!
Lasagne Bolognese – włoska zapiekanka, która zachwyca smakiem!
Składniki:
Sos bolognese:
» 2 łyżki oleju
» 1 duża cebula
» 1 łodyga selera naciowego
» 2 małe marchewki
» 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
» 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
» 2 ząbki czosnku
» 5 łyżek koncentratu pomidorowego
» 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
» kilka listków świeżej bazylii
» 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
» 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
» sól i czarny pieprz
Sos beszamelowy:
» 25 g masła
» 40 g mąki pszennej
» 500 ml ciepłego mleka
» sól, pieprz
» 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
» 1 opakowanie makaronów lasagne
» 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, następnie podsmaż na patelni z dwoma łyżkami oleju. Seler posiekaj, następnie zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach i dodaj do cebuli, dalej podsmażaj wszystko na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodaj mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do mięsa mielonego. Podsmażaj przez chwilę, a potem dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, listki bazylii oraz passatę pomidorową. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu. Na koniec dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Duś całość pod przykryciem przez około 20 minut.
W tym czasie wlej do garnka wodę, posól i wrzuć makaron, następnie gotuj przez około 10 minut. Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, a potem energicznie wymieszaj. Dolej mleko i cały czas mieszaj, aż sos będzie gęsty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj lekko masłem, a potem ułóż pierwszą warstwę makaronu. Na makaron wyłóż 1/4 mięsa, a na mięso polej 1/4 sosu beszamelowego. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania składników. Na koniec posyp wierzch lasagne startym parmezanem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz lasagne przez około 25-30 minut. Smacznego!