Laski cynamonu mogą poprawić smak wielu potraw. Zobacz, jak ich użyć

cynamon

Mimo że laski cynamonu kojarzą nam się głównie z częścią dekoracyjną lub dodatkiem do słynnego grzanego piwa, to możemy je wykorzystać w kuchni też na inne sposoby. Będą znakomitym dodatkiem do potraw z ryżu, dań mięsnych czy popularnej owsianki. Można przyrządzić z nich też rewelacyjny syrop cynamonowy,

   

Jak zastosować laski cynamonu w kulinariach?

Zrób prosty syrop cynamonowy
Syropem z cynamonu możesz polewać desery, takie jak: gofry, lody albo naleśniki. Aby go zrobić do garnka wlej 450 ml wody i zanurz 4 laski cynamonu. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, natomiast laski cynamonu pozostaw w garnku i gotuj na niewielkim ogniu 25 minut. Później mieszankę wyłącz i odstaw na kwadrans, aby trochę przestygła. Wydobądź z wody laski cynamonu i dosyp około 12 łyżek cukru. Jeszcze raz włącz ogień i podgrzewaj całość około 7 minut, pamiętając, aby miksturę regularnie mieszać. Gdy cukier stopnieje, syrop pozostaw do ostudzenia. Przelej go do czystego słoika i przechowuj w nim specyfik. Jeśli maleńkie cząstki cynamonu oderwały się w trakcie gotowania, można przesączyć całą mieszankę przez sitko.

Laska cynamonu podkręci smak dań mięsnych
Laski cynamonu świetnie komponują się z potrawami mięsnymi, curry oraz gulaszem. Przyprawa nie zdominuje smaku curry lub mięsa, ale nada delikatnego, lekko korzennego smaku.

   

Cynamon wzbogaci smak ryżu
Do gotującego się ryżu włóż laskę cynamonu. Dzięki temu ryż będzie mieć fenomenalny, orientalny posmak.

Cynamon i owsianka to najlepsze połączenie
W trakcie gotowania płatków owsianych, dodaj 1-2 laski cynamonu (według własnego uznania). To spowoduje, że owsianka będzie miała bardziej słodki, subtelny i ciekawszy smak.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News