Co zrobić z resztkami poświątecznych ciast? Może nie są pierwszej świeżości, a ich smak nieznacznie odbiega od ideału, ale nadal można je zjeść i przy okazji nic się zmarnuje. Dlatego zapomnij o wyrzucaniu skrawków np. biszkoptu czy ciasta kruchego do kosza, tylko przerób oba wypieki na przepyszne bajaderki. Domowym łakociom nie oprze się żaden koneser.
Wiele cukierni również ma w swojej ofercie bajaderki. Nieprzypadkowo. W tym deserze można przemycić delikatnie podsuszone już ciasta, ale nie ma w tym nic złego. Wówczas marnuje się mniej jedzenia. Aczkolwiek zrobienie tych smakołyków jest tak łatwe, że poradzisz sobie sam i nie musisz wydawać pieniędzy na sklepowe wyroby. Do pokruszonych ciast dodaj kilka składników i z powstałej masy ulep kulki, a potem obtocz je w np. w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzeszkach ziemnych. Apetyczne bajaderki przyciągają wzrok, smakują wybornie i znikają błyskawicznie z talerzyka.
Jak zrobić bajaderki z resztek po świątecznych ciastach?
Składniki:
ok. 400 g ciasta bez słodkiej masy, np. biszkoptu, ciasta drożdżowego, kruchego
100 g masła
200 g czekolady deserowej
1/2 l mleka
1/4 szklanki ciemnego rumu
50 g rodzynek
100 g herbatników
50 g orzechów
1/2 słoiczka powideł
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy mleko, dorzucamy skrawki masła i czekolady, mieszamy i podgrzewamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, odstawiamy ją do wystudzenia.
Rodzynki płuczemy, zalewamy rumem i odkładamy na pół godziny. Ciasto kruszymy, a herbatniki łamiemy na mniejsze części.
Do przyrządzonej masy mleczno-czekoladowej przekładamy pokrojone orzechy, okruszki ciasta, rodzynki z trunkiem, powidła, a także posiekane orzechy. Wszystko mieszamy na zwartą gęstą masę, a następnie tworzymy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosa i chłodzimy.
Rada: ciasteczka można także obsypać płatkami migdałów, drobno pokrojonymi orzechami, a nawet gorzkim kakao.