Lubisz desery rozpływające się w ustach i lekkie jak chmurka? Przygotuj piankę truskawkową, a na pewno odpłyniesz już po pierwszym kęsie. Ciasto zrobisz bez uruchamiania piekarnika i to w ekspresowym czasie. Jednak musisz wstawić je potem do lodówki, by odpowiednio stężało i nie rozleciało się podczas krojenia. Słodka różowa pianka to hit nadchodzącego lata! Koniecznie przygotuj ją dla swoich domowników według tej prostej receptury.
Pianka śmietankowo-truskawkowa jest delikatna w smaku i wspaniale pachnie latem. Sprawdzi się w sam raz jako lekki deser w upalne dni. Jest pyszna i warta przygotowania. Pracy nad nią jest niewiele, a efekt jest lepszy niż z cukierni.
Aby zrobić piankę, wystarczy ubić śmietankę i dodać do niej zblendowane truskawki połączone z galaretką. Owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Spód deseru stanowią biszkopty, które musisz ułożyć w blaszce – to na nich wyląduje pianka. Później przykryjesz ją gotowymi herbatnikami maślanymi. Ten przepis polecamy wszystkim wielbicielom Ptasiego Mleczka, a nawet jego antyfanom. Być może pianka truskawkowa trafi w ich gusta i od tej pory będą chcieli jeść tylko takie desery.
Przepis na truskawkową piankę bez pieczenia
Lista składników:
200 g biszkoptów podłużnych
2 opakowania galaretki truskawkowej
pół kg świeżych truskawek (ew. mrożonych)
600 ml śmietany 30%
18 sztuk herbatników maślanych
Wykonanie:
Dno formy (wymiary 30 cm x 20 cm) wyłóż pergaminem i umieść warstwę biszkoptów (a jeśli chcesz, namocz je wodą z cytryną bądź mlekiem).
Zmiksuj truskawki na gładki mus, a galaretki roztop w 400 ml wrzącej wody i ostudź, a potem połącz z owocami.
Zimną śmietankę ubij na sztywno, a potem stopniowo dodawaj do niej wystudzoną galaretkę i mieszaj do połączenia.
Powstałą masę rozprowadź na ciasteczkach w blaszce i przykryj powierzchnię herbatnikami. Deser wstaw do chłodziarki na całą noc. Posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.
Polecamy też przepis na ciasto Murzynek z truskawkami i lody truskawkowe.