REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLekkie ciasto Styropian. Zachwyca smakiem i łatwością wykonania

Lekkie ciasto Styropian. Zachwyca smakiem i łatwością wykonania

ciasto styropian
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Ciasto styropian to smaczny i lekki wypiek. Przypomina sernik, ale o dziwo nie ma w nim ani grama białego sera. Jest za to puszysta masa z ubitych białek, śmietany i wiórek kokosowych. To wszystko znajduje się na kruchym, maślanym spodzie. W deserze znajdują się także soczyste brzoskwinie.

REKLAMA

Ciasto styropian będzie idealne na każdą okazję i na pewno wywoła euforię wśród Twoich gości. Możesz urozmaicić recepturę, dodając ciasta maliny albo wiśnie.

Jak przygotować ciasto Styropian? Prosty przepis

Składniki:
kruche ciasto:
100 g cukru
200 g masła
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie:1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
5 żółtek

masa śmietanowa:
150 g wiórków kokosowych
5 białek
300 g cukru
1 litr śmietany 18%,
2 budynie śmietankowe w proszku
brzoskwinie z puszki

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dorzucamy masło i siekamy. Potem dodajemy cukier, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy masę w jednolitą kulę. Odkrawamy 1/3 ciasta, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Resztę masy umieszczamy w lodówce.

Białka przelewamy do sporego naczynia i zaczynamy ubijać mikserem przez kilka minut, a potem powoli dodajemy cukier. Jak piana będzie już sztywna, zmniejszamy obroty robota i wsypujemy budyń w proszku.

Odstawiamy mikser i wzbogacamy masę o śmietanę i wiórki kokosowe, mieszamy całość łyżką. Wyciągamy ciasto z chłodziarki i rozwałkowujemy na kształt prostokątnej formy. Przekładamy je do formy wyłożonej pergaminem, a na nim rozsmarowujemy śmietanową masę. Kroimy brzoskwinie, a następnie układamy je na masie.

REKLAMA

Teraz wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na wierzch deseru. Pieczemy ciasto ok. 60 minut w 180°C.

Czytaj też: Ciasto bez pieczenia „telewizor” zrobisz w 10 minut! Prosty przepis.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA