Lekkie jak obłoczek, rozpływające się w ustach i pyszne. Takie jest właśnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Ma dużo więcej zalet, ale te są najważniejsze. Deser jest łatwy do zrobienia i wszystkim smakuje, a sam jego widok rozbudza apetyt. Jeśli nie masz w zanadrzu truskawek, wykorzystaj maliny. Z gotowych podłużnych biszkoptów także możesz zrezygnować i wymienić je na samodzielnie upieczony biszkopt. Domowe ciasto powali wszystkich na kolana. Polecamy ten niesamowity przepis.
Trudno oprzeć się takiej pokusie, jaką jest to lekko różowe ciasto. Umili wiosenne popołudnia z filiżanką kawy, wolne od pracy weekendy czy świąteczne spotkania z gośćmi. W takich sytuacjach warto mieć coś słodkiego w kuchni. Truskawkowy kąsek rozczuli każde podniebienie i jest znacznie lepszym wyborem na deser niż np. sklepowe batoniki czy ciastka. Są pełne białego cukru. Dzisiejszy deserek ma go nie za dużo, a dzięki truskawkom jest pełen witamin.
Jak zrobić truskawkowe ciasto bez pieczenia?
Składniki:
*na prostokątną blachę o wymiarach 28 × 18 cm:
2 paczki podłużnych biszkoptów (2 × 140 g)
3 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g każdy)
pół kg serka mascarpone, zimnego
300 g truskawek (ew. malin)
2-3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
3 płaskie łyżki żelatyny (25-30 g)
1/3 szklanki gorącej wody (80 ml)
150 g mleka zagęszczonego bez cukru (do namoczenia ciastek)
80-100 g białej czekolady (do ozdoby)
Wykonanie:
Zaczynamy od zalania żelatyny 80 ml bardzo ciepłej wody, mieszamy, aż się roztopi, odkładamy na moment.
Truskawki miksujemy (mrożone wcześniej musimy rozmrozić), a potem delikatnie podgrzewamy przed dodaniem żelatyny. Dno blaszki wykładamy podłużnymi biszkoptami – wcześniej zwilżamy je lekko w mleku zagęszczonym.
Zimny serek mascarpone ucieramy przez ok. 2 minuty, przekładamy serki waniliowe i przez chwilę łączymy. Następnie dodajemy do truskawek ciepłą żelatynę i po wymieszaniu przelewamy wszystko do serków. Znów krótko łączymy masę. Jeżeli jest zbyt słodka, wsypujemy cukier puder (2-3 łyżki) i mieszamy tylko do połączenia.
1/2 powstałej masy równo rozprowadzamy na ciastkach w formie i układamy drugą ich warstwę – wcześniej mocząc każdą sztukę w mleku. Przekładamy resztę truskawkowego kremu i szlifujemy wierzch, a potem posypujemy deser startą czekoladą. Wkładamy go do chłodziarki na minimum 3 godziny. Smacznego.