Chleb w jajku to danie pyszne i bardzo szybkie. Idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zazwyczaj robimy to danie, kiedy nie mamy czasu przygotować czegoś bardziej wykwintnego na kolację czy śniadanie. Klasyczną wersję chleba w jajku każdy bardzo dobrze zna. Jednak jest pewien składnik, który znacznie urozmaici tę recepturę i wzbogaci smak!
Szybkie, proste i smaczne – takie dania lubimy najbardziej! Ale jeszcze bardziej lubimy je urozmaicać o różne, inne smaki. Jeśli lubisz chleb w jajku to koniecznie spróbuj zrobić je ze składnikiem, który nada wyrazistości i chrupkości!
Lubisz chleb w jajku? Dodaj ten składnik, a będzie jeszcze smaczniejszy
Ten składnik jest bardzo znany i każdy ma go w swojej kuchni. Mowa o serze! Dodaj ser do chleba w jajku, a będzie smakować obłędnie. Jak to zrobić? Zobacz przepis!
Składniki:
» 3 kromki chleba, najlepiej tostowego
» 2-3 jajka
» 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
» sól, pieprz
» ser żółty
» masło klarowane
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, a następnie roztrzep rózgą kuchenną. Dodaj słodką śmietankę oraz dopraw solą oraz pieprzem, a potem wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach i dodaj do jajek oraz znów wymieszaj.
Zanurz chleb w jajku z serem, potem dokładnie obtocz z jednej i drugiej strony. Obie kromki mają wpić masę serowo – jajeczną, dopiero wtedy smaż na patelni z masłem klarowanym na złoty kolor. Podawaj z ketchupem lub bez. Smacznego!
Zobacz także przepis na pyszny, swojski chleb.