Jeśli chodzi o potrawy Magdy Gessler, to najpierw wszystkich wprawiają w zdumienie, a potem znikają z talerzy niemal błyskawicznie. Nie ulega wątpliwości, że tak samo będzie w przypadku kurczaka faszerowanego wątróbką. Poniżej znajdziecie niezwykłą recepturę Magdy Gessler.
Tuszkę kurczaka można piec w całości jedynie natartą aromatycznymi przyprawami albo dodatkowo nadzianą. Tym razem skupimy się na obydwu wersjach. Kurczak po wyjęciu z piekarnika pięknie się prezentuje, ma chrupiącą, apetyczną skórkę i co najważniejsze – jest niebywale smaczny i pożywny. Zresztą sami sprawdźcie i oceńcie.
Przepis Magdy Gessler na soczystego kurczaka z farszem z wątróbki
Składniki:
3 wątróbki kurczaka
1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
1 jajko
1 szklanka mleka
1 kajzerka
150 g masła
majeranek
gałka muszkatołowa
3 ząbki czosnku
1 cytryna
pieprz, sól
po pół pęczka natki pietruszki i koperku
Przygotowanie:
Kurczaka musimy oczyścić, opłukać i osuszyć. Nacieramy go na zewnątrz i w środku pieprzem, czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i majerankiem. Odstawiamy na pewien czas w chłodne miejsce. Namoczoną w mleku kajzerkę dobrze odciskamy. Z kolei rozmiękczone masło ucieramy, dodajemy żółtko i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, przekładamy je do masy maślanej, lekko mieszamy. Do masy maślanej dodajemy namoczoną, rozdrobnioną bułkę, a także zieleninę i pokrojoną wątróbkę – wszystko mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową. Tak przygotowanym farszem napełniamy tuszkę kurczaka i zaszywamy skórę. Mięso umieszczamy w natłuszczonej brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 50 minut. Podczas pieczenia pamiętajmy, aby polewać kurczaka powstającym płynem.