W sezonie letnim chętnie sięgamy po zupy. Na stole idealnie sprawdza się wtedy chłodnik. Nie każdy jednak wie, jak go poprawnie gotować. Zdaniem Magdy Gessler największym błędem w czasie przyrządzania tego przysmaku jest rozdrabnianie warzyw na tarce. Restauratorka zaznacza, że tym sposobem z jarzyn uwalnia się sok, który rozwadnia zupę, natomiast warzywa stają się niesmaczne.
Magda Gessler, gotując chłodnik litewski, kroi większość warzywnych produktów. To znacznie lepsze rozwiązanie niż ścieranie ich na tarce, ponieważ składniki zachowują soczystość i przyjemną chrupiącą fakturę.
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
250 ml śmietany 18%
1 pęczek botwiny z buraczkami
1 ogórek szklarniowy
250 ml zsiadłego mleka
1 większy ząbek czosnku
2 niezbyt duże okrągłe buraki
250 ml kefiru naturalnego
pieprz i sól do smaku
3 łyżki octu
cukier (opcjonalnie)
po pół pęczka rzodkiewki, koperku bądź szczypiorku
Wykonanie:
Botwinkę umyj i pokrój w kostkę, a buraczki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce. Oba produkty przenieś do garnka i zalej je niedużą ilością wody. Dodaj sól i ocet, wszystko zagotuj. Podgrzewaj przez moment na małej mocy ognia, aż warzywa staną się miękkie. Zdejmij naczynie z zawartością z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Dodaj nabiał i starannie wymieszaj.
Koperek, szczypiorek i rzodkiewki umyj, osusz i rozdrobnij – zioła posiekaj, a rzodkiewkę pokrój w paseczki. Warzywa wrzuć do potrawy wraz z obranym pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Chłodnik dopraw solą, odrobiną pieprzu, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skosztuj, gdy stwierdzisz, że zupa jest dość kwaśna w smaku, dodaj trochę cukru. Chłodnik serwuj na zimno, smacznego.
Inne przepisy Magdy Gessler na wyśmienite dania znajdziesz na naszej stronie. Polecamy kotlety schabowe, pieczonego kurczaka oraz zupę szczawiową.