Bób jest niewątpliwie jednym z ulubionych przysmaków sporej części Polaków. Istnieje przepis obiadowy, który sprawi, że niemal każdy będzie prosił o dokładkę i nie będzie w stanie się mu oprzeć!
Składniki:
makaron tagliatelle
200 g bobu łuskanego
50 g sera feta
kilka pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
mała czerwona cebula
posiekany szczypiorek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany czosnek i cebulę i smażymy, aż uzyskają złocisty kolor. Następnie dodajemy bób i pomidorki.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną fetę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i szczypiorek. Przed chwilę mieszamy na dużym ogniu i dokładnie łączymy.