Makłowicz wlewa do naleśników 1 składnik. Są zupełnie odjazdowe w smaku

Robert Makłowicz i naleśniki
fot. Facebook / Robert Makłowicz / Pixabay

Naleśniki to pyszna potrawa, którą zachwyca się cały świat. Amerykanie mają swoje pancakes, a Francuzi – crêpe. Natomiast w Holandii na talerzach królują poffertjes, a w Etiopii – indjera. Jak widzisz, w każdym zakątku świata znajdą się amatorzy placków. Dziś proponujemy nowatorski przepis na klasyczne naleśniki w wykonaniu Roberta Makłowicza.

REKLAMA

Szybkie do zrobienia, uniwersalne i proste – takie właśnie są naleśniki. Można przyrządzać je na różne sposoby i podać według gustu. Bez wyglądu na to, czy jesteś wielbicielem cienkich i delikatnych, czy grubych i puchatych naleśników, na pewno zaciekawi cię receptura na ten frykas, wymyślona przez Makłowicza.

Sekret Makłowicza na idealne naleśniki

Tajemnica idealnych naleśników wg sławnego kucharza tkwi w składnikach. Kuchenny ekspert zamiast standardowego mleka wlewa do ciasta naleśnikowego maślankę. Efekt nie mieści się w głowie.

Przepis Roberta Makłowicza na pyszne naleśniki z maślanką

Składniki:
»2 jajka,
»1 szklanka mąki,
»szklanka maślanki,
»szczypta cukru i soli,
»2 łyżki oleju.

REKLAMA

Sposób wykonania:
W wysokim naczyniu umieść maślankę, cukier, olej, mąkę, jajka i sól. Mieszaj produkty robotem do czasu, aż powstanie aksamitna masa bez grudek. Odstaw ciasto na 15 minut, aby nabrało pożądanej tekstury.

Rozgrzej patelnię, wlej na nią trochę oleju, poczekaj chwilę i na gorący tłuszcz wykładaj porcję przyrządzonej masy. Smaż naleśniki z dwóch stron (na 1 stronę ok. 1 minuta). Wykładaj na talerz i smaż kolejne naleśniki do czasu, aż skończy się surowe ciasto w naczyniu.

W czym tkwi sekret perfekcyjnych naleśników?

Gwarancją dobrej passy jest zachowanie odpowiednich proporcji. Im więcej mąki, tym więcej płynu – dlatego na każdą szklankę sypkiego produktu przeznacz szklankę nabiału i dodatkowo 1/3 szklanki wody gazowanej.

Gdy wymieszasz już wszystkie produkty, to daj ciastu odpocząć – odstaw je na minimum kwadrans. Wtedy będzie miało prawie że idealną konsystencję, a jeszcze lepiej, gdy naleśniki będziesz smażyć dopiero po godzinie takiego „leżakowania” ciasta. Placuszki zawsze smaż na rozgrzanej patelni, na cienkiej warstwie tłuszczu roślinnego. Dzięki tym kilku prostym radom usmażysz najlepsze naleśniki w swoim życiu.

REKLAMA

REKLAMA

Sprawdź też przepis Roberta Makłowicza na sernik, pierogi z suszonymi śliwkami i węgierską zupę gulaszową.

Podziel się: