Co trzymasz w chlebaku? Zapewne pieczywo, które chcesz uchronić przed czerstwieniem. I choć włożenie do niego kawałka jabłka czy selera raczej cię nie zdziwi, to obecność w nim cebuli, już tak. Gdybyś ją tam zobaczył, pewnie pomyślałbyś, że któryś z domowników z rozmachu umieścił warzywo w „przechowalni” chleba i bułek. Niemniej jednak patent ten ma swoje pozytywne strony, bo cebula pełni w chlebaku ważną funkcję. Pomyśl o tym, a jeszcze lepiej, jeśli zapoznasz się z naszym artykułem. Cebula w chlebaku to żaden wymysł! Przekonaj się sam.
Chyba żadne warzywo nie ma tylu zastosowań w kuchni, co cebula. Jest zdrowa i smaczna, dlatego znajduje się w niemal każdej zupie, wytrawnych farszach, surówkach, kotletach i dziesiątkach innych dań. Co ciekawe, cebula może zapobiegać wielu chorobom. Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Trzymanie jej w chlebaku ma jedną najważniejszą zaletę. Za chwilę ją poznasz.
Po co trzymać cebulę w chlebaku?
Skoro wiesz jakie zdrowotne sekrety ma cebula, czas, byś poznał jej drugą stronę, wcale nie gorszą. Okazuje się, że warzywo ma moc konserwującą. Umieść ją w załadowanym pieczywem chlebaku, a niebawem sam się o tym przekonasz. Dzisiejsza królowa spowalnia rozwój pleśni i identycznie jak jabłko – nasila wilgotność powietrza w pojemniku, więc bochenek zachowa świeżość na dłużej.
Inne zastosowania cebuli w kuchni
Przekrój cebulę na pół i posmaruj nią rozgrzany ruszt. Po chwili pozostałości grillowanych pokarmów zaczną się rozpływać, podobnie jak tłuszcz. Cebula dzięki swym właściwościom pokona też rdzę. W duecie z cukrem pudrem będzie niezastąpiona. Pokrój warzywo, zmieszaj ze słodyczą i nanieś na blaszkę pokrytą korozją. Odczekaj 2 godziny i przystąp do czyszczenia – bez trudu zejdzie to, co wyglądało paskudnie.