Ciasto marchewkowe to najlepszy deser po obiedzie, jaki można sobie tylko wymarzyć. Jest naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, więc mocno się przy nim nie namęczysz, a efekt zadowoli każde podniebienie. Ciasto z musem i bitą śmietaną jest miękkie, delikatne i kremowe. Po prostu rozpływa się w ustach. Warto spróbować.
Lekkie ciasto marchewkowe, słodki mus brzoskwiniowy i puszysta bita śmietana. Czy może być lepiej? Ta kompozycja jest wprost stworzona na jesień, więc warto pokusić się upieczenie tego przysmaku. Będzie wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej filiżanki cappuccino w zwykły dzień, jak i pysznym poczęstunkiem dla gości.
Być może w swoim życiu już nieraz jadłeś ciasto marchewkowe. Jest zdrowe, pachnące i bije na głowę wszystkie inne wyroby z cukierni. W naszym wypieku rządzi marchewka, a mąki pszennej i cukru nie jest wcale dużo. W wyrobach ze sklepu pomarańczowego warzywa jest jak na lekarstwo, a większość stanowi biała mąka, cukier, konserwanty i inne podejrzane substancje. Marchewka to źródło beta-krotenu, czyli przeciwutleniacza, który dba o nasz wzrok i pomaga w utrzymaniu lepszej opalenizny.
Przepis na pyszne ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki startej marchewki
260 g mąki pszennej tortowej
200 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opak. cukru waniliowego
150 ml oleju
Na mus brzoskwiniowy:
2 galaretki cytrynowe
puszka brzoskwiń
pół szkl. wody
Na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukry pudru
1 litr śmietanki kremówki 30%
2 opakowania mixu do śmietany
Wykonanie:
Na mus: zmiksuj blenderem brzoskwinie wraz z syropem, a następnie przełóż do garnka, dodaj pół szklanki wody i zagotuj. Po chwili wyłącz ogień i po 2 minutach dodaj galaretki, mieszaj starannie, aż się roztopią, odstaw do wystygnięcia.
Do misy robota dodaj jajka, ucieraj je z cukrem waniliowym i cukrem na jasną, puszystą masę, a potem wlej olej i krótko mieszaj. Do masy przesiej mąkę połączoną z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, mieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu wrzuć marchewkę i dobrze wymieszaj. Przenieś ciasto do formy (wcześniej wyłóż ją papierem pergaminowym, a boki wysmaruj masłem i oprósz mąką) o wymiarze 24 x 28 cm, wyrównaj wierzch i włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C (tryb góra dół), piecz przez ok. 30-35 minut. Wypiek ostudź, wyciągnij z formy, a potem ściągnij pergamin. Przekrój ciasto na 2 porcje – pierwszą znów umieść w blaszce.
Utrzyj śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę, potem dodaj do niej 2 opak. mixu i krótko mieszaj. Masę w ilości 1/3 równo rozprowadź na cieście w formie. Wyłóż na nią tężejący mus owocowy i włóż deser do chłodziarki na 20-30 minut, aby warstwy związały. Później wyłóż drugą porcję masy śmietanowej i przykryj ją drugim ciastem marchewkowym. Na wierzchu rozsmaruj ostatnią porcję śmietankowej masy i schłodź deser przez minimum kilka godzin w lodówce. Smacznego.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min