Marshmallows to popularne słodkie pianki do jedzenia. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, jednak możemy przygotować je sami w domu.
Marshmallows są bardzo popularne zwłaszcza w Ameryce. Mieszkańcy przeważnie nabijają je na kij i opalają nad ogniskiem. Pod wpływem wysokiej temperatury cukier rozpuszcza, a pianki robią się miękkie, klejące i puszyste. Natomiast odrobinę przypalona, skarmelizowana skórka sprawia, że marshmallows nabierają pożądanego smaku, który od razu przywołuje na myśl letnie kempingi.
Pianek nie trzeba koniecznie opalać nad ogniem, bo świetnie smakują także solo – wprost z opakowania. Poza słodkim smakiem mają aksamitną konsystencję, dlatego uwielbiają je dzieci i dorośli. Marshmallows mogą być niecodziennym dodatkiem do napojów – zwłaszcza słodkiej kawy albo gorącej czekolady. Puszyste pianki znakomicie sprawdzą się jako dodatek do deserów. Nienagannym pomysłem jest ich roztopienie i stworzenie z nich wyśmienitego kremu np. do polukrowania i jednocześnie udekorowania babeczek, tortów lub ciastek.
Jak zrobić marshmallows w domu?
Jeśli chcesz przyrządzić pianki własnoręcznie, powinieneś regularnie śledzić temperaturę. W tym celu możesz zaopatrzyć się w termometr kuchenny.
Składniki:
4 łyżki żelatyny w proszku
ulubiony aromat i/lub barwnik
łyżka ekstraktu z wanilii
2 szklanki cukru
2 białka (o temperaturze pokojowej)
łyżka jasnego syropu kukurydzianego
1,5 szklanki wody, podzielone na pół
Przyda się też cukier puder połączony z mąką ziemniaczaną w równych ilościach do oprószenia formy i pianek.
Przygotowanie:
Zagotuj w rondelku syrop kukurydziany, cukier oraz połowę ilości wody. Wszystko mieszaj do momentu, aż cukier się roztopi. Umieść w rondlu termometr i gotuj masę do czasu, aż jej temperatura osiągnie 125 st. (trwa to zwykle kilka minut). W oddzielnym naczyniu, do pozostałej wody dodaj żelatynę i odstaw na chwilę, aby zwiększyła objętość. Potem ustaw ją na gazie i podgrzewaj do chwili, aż zrobi się płynna. Wyłącz palnik. Dodaj wybrany aromat (albo barwnik). Ubij białka na sztywną pianę. Syrop cukrowy o odpowiedniej temperaturze przelej powoli cienkim strumykiem do żelatyny, cały czas mieszaj. Rób to ostrożnie, ponieważ gorący syrop będzie się pienił. Aksamitny płyn przelej do białek, nieustannie i energicznie je ubijając. Miksuj wszystko przez kilka minut. Powinna powstać gęsta masa. Wysyp foremkę częścią mieszanki cukru pudru i mąki ziemniaczanej, a następnie przelej do niej masę. Wyrównaj ją. Wierzch również oprósz mieszanką cukrowo-mączną. Odstaw piankę na parę godzin. Potem pokrój ją ostrym nożem. Na koniec gotowe pianki obtocz w mieszance mąki z cukrem. Deser przechowuj w szczelnym pojemniku.