Marynowanie jest jednym z najbardziej popularnych sposobów konserwacji żywności. Ostatnio ta metoda utrwalania produktów spożywczych stała się bardzo popularna i cieszy się sporym uznaniem wśród miłośników kulinariów. Okazuje się, że nie tylko owoce i warzywa można zakonserwować. Sprawdź, co jeszcze warto marynować.
Konserwowanie jest najczęściej wykorzystywane do obróbki warzyw lub mięs. Ocet stosowany podczas marynowania pomaga zachować atrakcyjną barwę i cechy odżywcze wielu produktów żywnościowych.
Co możemy zamarynować?
Zazwyczaj marynujemy warzywa i owoce. Jednak nie tylko te produkty możemy zakonserwować. Tego rodzaju obróbkę możemy zastosować również do przyrządzenia ryb, mięs, czy jajek. Za sprawą odpowiednio zrobionej zalewy, produkty spożywcze zachowają aromat i smak na bardzo długo.
Marynata, której używa się do marynowania to przede wszystkim przyprawy i zioła, które pomogą nam zachować dobroczynne substancje odżywcze.
Efekty marynowania
Dzięki marynowaniu produkty mają lepszy i bardziej wyrazisty smak. Jeżeli zamarynujemy mięso, wtedy będzie ono bardziej kruche. Natomiast warzywa i owoce będą nas cieszyć cudownym zapachem cały rok.
Przechowywanie domowych przetworów
Domowe produkty najlepiej trzymać w chłodnym miejscu. Idealnym pomieszczeniem będzie piwnica, a jeśli jej nie mamy, możemy przetwory włożyć do lodówki.