Istnieją zioła, które przyspieszają perystaltykę jelit, pomagają w trawieniu, wzmagają wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Niektóre także działają moczopędnie, oczyszczająco i wpływają na regenerację wątroby.
Zioła, takie jak: krwawnik, kurkuma, mniszek lekarski (mlecz), cykoria i dziurawiec zwyczajny pobudzają produkcję żółci, która w głównej mierze trawi tłuszcze. Karczoch regeneruje hepatocyty (komórki wątroby) i poprawia pracę wątroby. Niezbyt popularny, ale również korzystny jest morszczyn, który pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne. Zioła o działaniu moczopędnym to mięta pieprzowa, brzoza, jałowiec, fiołek trójbarwny, czarny bez.
Bardzo korzystna na trawienie jest herbatka z rumianku, szałwii, pokrzywy, kopru włoskiego i melisy. Przeczyszczająco działa senes, ale nie należy z nim przesadzać. Warto też zaparzać miętę. Najważniejsze, aby we wszystkim zachować umiar. Zioła można stosować byle nie za często. Każde z nich można kupić pojedynczo albo w formie mieszanek, zawierających kompozycję różnych ziół.
Oprócz ziół, wsparciem dla przewodu pokarmowego może być zjedzenie suszonych śliwek i jabłek. Innym sposobem na usprawnienie przemiany materii jest przyjmowanie dobrych suplementów diety, które zawierają np. HCA, wyciąg z czerwonej i zielonej herbaty, guaranę, CLA, enzym bromelinę (trawiącą białka), kapsaicynę, ocet jabłkowy, yerba mate.