Jeśli zamroziłeś truskawki w sezonie to możesz teraz przygotować z nich bardzo smaczną przekąskę. Poznaj przepis na truskawki oblane mleczną czekoladą. Mogą być osobnym deserem lub ciekawą i do tego bardzo smaczną dekoracją innych wypieków na przykład tortów i babeczek. Do ich przygotowania najlepiej wybierać duże owoce, ponieważ ułatwi to obtoczenie w czekoladzie.
Deser ten pasuje także jako dodatek do szampana. Słodka mleczna czekolada w takim połączeniu tworzy wyjątkowy smak. Wypróbuj ten przepis, aby przekonać się, że dwa składniki potrafią wyczarować coś fajnego.
Truskawki w czekoladzie – przepis
Składniki na około 40 średniej wielkości truskawek:
niecałe 500 g truskawek
200 g czekolady mlecznej
2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Do dekoracji (opcjonalnie):
posiekane lub zmielone orzechy np. migdały
wiórki kokosowe
kolorowa posypka cukrowa
Przygotowanie:
Rozmrożone truskawki osusz ręcznikiem papierowym, a następnie odczekaj, aby dobrze wyschły. Pokrój czekoladę i przełożyć do miski, a potem razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
Zanurz pojedynczo truskawki w roztopionej czekoladzie, a następnie odłóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia albo do małych papilotek. Czekoladę możesz posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrową kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!