Mąż nie mógł uwierzyć w czym zamarynowałam schab. Ten owoc idealnie zmiękcza mięso, dlatego warto o nim pamiętać. O jaki owoc chodzi? Będziesz zaskoczony!
Zastosowanie kiwi jako marynaty do schabu to ciekawy sposób na dodanie smaku, a jednocześnie zmiękczenie mięsa. Kiwi zawiera bromelainę – enzym, który jest pomocny w rozbijaniu włókien mięśniowych. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i kruche. Poznaj przepis na marynatę do schabu z kiwi.
Marynata do schabu z kiwi – przepis
Składniki:
» 4 plastry schabu (około 150-200g każdy)
» 1 dojrzałe kiwi
» 3 łyżki sosu sojowego
» 2 łyżki miodu
» 2 ząbki czosnku (posiekane)
» 1 łyżka oleju sezamowego
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz kiwi i usuń pestki, a następnie zblenduj je na gładką masę. Jeśli nie masz blendera, zetrzyj kiwi na tarce.
W misce umieść zblendowane kiwi, następnie dodaj sos sojowy, miód, posiekany czosnek, olej sezamowy i pieprz. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Plastry schabu delikatnie natnij nożem, dzięki temu marynata lepiej się wchłonie. Ułóż mięso w misce do marynowania. Wylej marynatę na plastry schabu – mięso musi być równomiernie pokryte. Przykryj miskę, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, jednak im dłużej, tym lepiej. Najlepiej jest pozostawić schab w marynacie na całą noc.
Tak zamarynowany schab przygotuj z dowolnym przepisem – w sosie, z cebulą lub tak jak lubisz. Polecamy także przepis: Szaszłyk ze schabu. Pokochasz ten niezwykły przepis i smak