REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMega przekąska z ziemniaków i jajka. Znika szybciej niż frytki i chipsy

Mega przekąska z ziemniaków i jajka. Znika szybciej niż frytki i chipsy

przekąska z ziemniaków i jajka
fot. screen Youtube / Hausgemachte Rezepte

Ten specjał jest tak łatwy w wykonaniu, że absolutnie każda osoba zrobi go bez przeszkód. Wystarczy obrać i pokroić kilka ziemniaków, sięgnąć po jajko i jeszcze kilka innych dodatków, aby móc delektować się obłędnym smakiem. Ta potrawa wywoła uśmiechy na wielu twarzach i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Powyższy obrazek mówi sam za siebie. Wypróbuj przepis na fenomenalną przekąskę ziemniaczaną.

REKLAMA

Niezły patent na ziemniaki. Lepszej przekąski ze świecą szukać

Co jak co, ale ziemniaków nie odmówi sobie chyba żaden Polak. Nasz kraj jest prawdziwym czempionem, jeśli chodzi o uprawę tych warzyw. Zazwyczaj goszczą w naszych zupach, sałatkach, zapiekankach lub stanowią dodatek do porcji mięsa i surówki. Jemy je też pod postacią placków, frytek czy kotletów. Wyczarujemy z nich także inne wystrzałowe przekąski, a na jedną z nich podajemy świetny przepis. Oprócz kartofli potrzebujesz jajek, kilku przypraw i czegoś do zapanierowania. Efekt wprawia kubki smakowe w zachwyt.

Przepis na ekstra przekąskę z ziemniaków i jajka

Składniki:
» 1 jajko
» 2 ziemniaki
» słodka papryka
» natka pietruszki
» sól i pieprz
» bułka tarta
» 2 łyżki mąki kukurydzianej

Opis przygotowania:
Na początku obieramy ziemniaki i kroimy je w spore kawałki. Następnie warzywa gotujemy, a w międzyczasie drobno kroimy natkę pietruszki. Do naczynia wbijamy jajko, sypiemy przyprawy i mieszamy. Miękkie kartofle rozgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do nich sól i sproszkowaną paprykę do smaku.

REKLAMA

Dosypujemy natkę, mąkę kukurydzianą i mieszamy. Zaczynamy wyrabiać masę, a potem tworzymy z niej wałek. Dzielimy go na dość grube plastry i tworzymy trójkąty. Teraz każdą sztukę zatapiamy w jajku z przyprawami, a następnie przenosimy do bułki tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.

Przekąska dzięki takiej obróbce cieplnej nabiera złotego koloru i smakowitości. A w dodatku przyjemnie chrupie. Podajemy ją solo lub jako dodatek do porcji mięsa. Ziemniaczki w tej odsłonie pokochają dzieci i dorośli. Wyglądają tak, że nie sposób się im oprzeć.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA