Mięciutkie ciasto z rabarbarem to idealny wypiek do kawy i na ciepłe popołudnia. Jest niezwykle pyszne i pulchne. Przygotowanie go zajmuje kilka minut.
Lubisz rabarbar? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź przepis na pulchniutkie i miękkie jak chmurka ciasto. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec. Poznaj przepis, który znajduje się poniżej.
Mięciutkie ciasto z rabarbarem. Przepis
Składniki:
» 180 g jogurtu naturalnego
» 3 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
» cukier wanilinowy
» 3 jajka
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 szklanka oleju
» 500 g czerwonych łodyg rabarbaru
Kruszonka:
» 1 łyżka masła
» 2 łyżki mąki
» 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Do miseczki wrzuć wszystkie składniki oprócz rabarbaru, a potem zmiksuj na gładką masę bez grudek. W oddzielnej misce wymieszaj składniki na kruszonkę. Przelej do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ułóż pokrojone łodygi rabarbaru. Posyp kruszonkę na wierzch ciasta, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu polej ciasto lukrem albo posyp cukrem pudrem.