Za bananami przepada większość miłośników słodkości. Są aromatyczne, smaczne i doskonale nadają się do przygotowania owsianki czy różnego rodzaju deserów. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić znakomitą babkę wielkanocną z dodatkiem tych właśnie owoców.
Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, pora zakasać rękawy i pomyśleć nad daniami, które podamy na świąteczny stół. Na stole oprócz paschy czy mazurka nie powinno zabraknąć babki. Jeśli znudziła się wam jej standardowa wersja albo macie zamiar zaskoczyć bliskich, spróbujcie zrobić babkę w zupełnie nowej odsłonie – z dodatkiem bananów oraz chrupiących orzechów. Poniższy przepis jest naprawdę prosty. Z jego pomocą w szybkim czasie stworzycie zachwycająco pyszne ciasto, które uświetni Wielkanocny stół.
Bananowa babka wielkanocna – przepis
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 duże dojrzałe banany
2/3 szklanki cukru
1 jajko
pół szklanki orzechów laskowych lub włoskich
1/3 szklanki oleju rzepakowego
cukier puder do posypania babki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Do większej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Z bananów zdejmij skórkę i dokładnie rozgnieć je widelcem. Połącz masę z rozbełtanymi jajkami, cukrem i olejem. Partiami dodawaj mąkę z sodą, dobrze mieszaj masę za pomocą drewnianej łyżki. Na sam koniec wrzuć drobno pokrojone orzechy. Ciasto przenieś do podłużnej formy z papierem do pieczenia. Wyrównaj jej powierzchnię i włóż całość do piekarnika na 60 minut. Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem. Smacznego.