Miękkie i soczyste kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Przepis

Kotlety mielone zawijane w plastry boczku
fot. screen Youtube / Island Vibe Cooking

Kotlety mielone mają całą rzeszę wielbicieli. Uwielbiamy ich smak oraz to, że szybko i łatwo się je robi. Tym razem przygotowaliśmy niezwykle smaczną wersję – kotlety mielone otulone plastrami wędzonego boczku. Są wyjątkowo soczyste, a ich cudowny aromat unosi się po całej kuchni.

REKLAMA

Wędzony boczek to rodzaj dodatku, który swym intensywnym aromatem potrafi podkręcić smak niejednego dania. Równocześnie obecny w nim tłuszcz sprawia, że jedzenie z jego udziałem staje się bardziej soczyste. W plastry boczku najlepiej zawinąć potrawy przeznaczone do smażenia lub pieczenia. Najlepiej go smażyć lub piec tylko do czasu, aż pięknie się zarumieni. Wtedy wytopi się z niego nadmiar tłuszczu i stanie się on przyjemnie chrupiący.

Kotlety mielone zawijane w plastry boczku – przepis

Składniki:
6 plastrów wędzonego boczku
1 kajzerka
500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z szynki)
1 szklanka mleka
1 jajko
1 cebula
pieprz, sól
2 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
pieprz ziołowy

REKLAMA

Przygotowanie:
Do mielonego mięsa dodaj wcześniej namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerkę. Na tarce o małych oczkach zetrzyj cebulę, odciśnij cały sok, a miąższ przełóż do mięsa. Dodaj tartą bułkę i jajko. Dopraw całość sporą ilością pieprzu ziołowego, solą i czarnym pieprzem. Dobrze wyrób mięsną masę, a następnie lekko zwilż dłonie i zacznij formować z niej podłużne, spłaszczone kotlety, które potem zawijaj w plasterek boczku. Kładź je na rozgrzanym na patelni tłuszczu i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Potem przykręć płomień i dosmaż je jeszcze po 2 minuty z obu stron. Smacznego.

Podziel się: