Bardzo zdrowe, pełnowartościowe orzechy są składnikiem wielu potraw, nie tylko tych na słodko. Niekiedy problem może jednak stanowić ich rozdrobnienie bez młynka. Na szczęście istnieje kilka sposób, aby to zrobić łatwo i szybko.
Mielone orzechy przydają się w wielu daniach i deserach. Brak młynka teoretycznie może być problematyczny, jednak jest kilka sposobów na to, aby sobie z tym poradzić. Triki zaproponowane przez Radio Zet na dobre pozwolą zapomnieć o braku tego urządzenia.
Jedną z prostszych metod na zmielenie orzechów jest wykorzystanie do tego celu moździerza. Nie jest to proces czasochłonny, jednak warto pamiętać, że nie każdy posiada to urządzenie.
Przydatny w tej czynności okazuje się również być plastikowy lub foliowy woreczek. Wkładamy do niego orzechy, układamy na ściereczce i uderzamy tłuczkiem do mięsa. Po chwili orzechy są zmielone.
Pomocny okazuje się również być wałek do ciasta. Orzechy wystarczy rozsypać na papierze do pieczenia i przykryć kolejnym arkuszem. Przy użyciu wałka rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiedniej konsystencji.