Mielone chłoną tłuszcz podczas smażenia? Wystarczy, że dodasz pewien składnik, a kotlety nie będą ociekać tłuszczem!
Kotlety mielone to pyszne danie obiadowe, są bardzo popularne w Polsce. Najlepiej smakują z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem i zasmażanych buraczków. Często jest tak, że podczas smażenia kotlety chłoną dużo tłuszczu i wtedy nie smakują zbyt dobrze. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik.
Mielone chłoną tłuszcz podczas smażenia? Poznaj niezawodny patent
Aby kotlety mielone nie chłonęły tłuszczu jak gąbka, wystarczy dodać startego, surowego ziemniaka do mięsa. Ziemniak sprawi, że kotlety nie tylko nie będą ociekały tłuszczem, ale będą też bardzo soczyste i smaczne. Ten patent jest bardzo prosty, dlatego warto go zapamiętać i wypróbować, bo działa za każdym razem.
Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaka
Składniki:
» 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
» 1 cebula
» 1 ząbek czosnku
» płaska łyżeczka soli, pieprzu
» 1 surowy ziemniak
» bułka do namoczenia w mleku
Przygotowanie:
Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz, wyciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku, następnie wymieszaj.
Cebulkę posiekaj bardzo drobno, następnie zeszklij na patelni i dodaj do mięsa. Na koniec dodaj startego, surowego ziemniaka, a potem wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety i smaż na patelni przez 6-8 minut z każdej strony.
Podawaj z ziemniakami, koperkiem i buraczkami, smacznego!